2008. július 12., szombat

Jézus is magyar volt (nem amúgy)

Éli, Éli .. Én Istenem, Istenem... - mondta Jézus a keresztfán. Hogy milyen nyelven? Arámiul, amely - ahogy láttuk - Nimród nyelve is volt, és amelyik a sumirhoz hasonlóan ragozó nyelv volt.. és amely nyelven beszélőket a zsidók igencsak nem kedvelték.

Bunyevácz Zsuzsa a Hunhir.hu újságírója cikkében azután jutott erre a következtetésre, hogy nem találta meg sehol sem annak alátámasztását, hogy az arámi sémi nyelv.
Nagyon erősen kereshette.
De mégsem.

Segítünk. A sémi nyelvek sajátosságai közül talán az egyik legfontosabb a már korábban is bemutatott 3 (vagy több) hangból álló gyökrendszer. A gyökök felismerésére minden sémi nyelvet tanuló diákot megtanítanak, hogy segítségével könnyebben tanulhassa a szavakat. Hiába próbálkoznánk a gyökrendszert ráerőltetni a magyarra vagy az angolra. Talán azért, mert egyik sem sémi nyelv.
Ugyanakkor fordítva is igaz: ha egy nyelvben megtaláljuk ezt a gyökrendszert, akkor az a sémi nyelvekhez tartozásának (egyik) bizonyítéka lehet.
Persze nem érik be ennyivel a nyelvészek, mikor az arámit a sémi nyelvek közé sorolták. Ott van még a szórend, a névszók esetei, a főnevek száma (kettesszám!), és a nagy fokú közös szókincs.

Legegyszerűbben talán a "hunhíres" írónő által is idézett arámi nyelvű mondattal lehetne szemléltetni mennyire egy ívásúak a sémi nyelvek.
Figyelemre méltó az igyekezet, és a sok utánaolvasás, hogy különböző nyakatekert módon bebizonyítsák két egymástól távol eső nyelv rokonságát. Mi viszont most minden könyvtárbajárás nélkül bemutatjuk, hogy a sémi nyelvek azért egyértelműen rokonai egymásnak, mert valamivel több hasonlóságot mutatnak egymással, mint a finn és a magyar.

Így az ominózus mondat:
"ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI?" - Máté (27:46) - Arámiul (a helyesírás Károli műve),
ÉLÍ, ÉLÍ! LÁMÁH SABAQTÁNÍ - lenne Héberül,
ILÁHÍ, ILÁHÍ! LIMÁ SZEBEQTENÍ - lenne Arabul (ha a SBQ gyökből képeznénk igét).

És nem kell a sumér ENLIL szót boncolgatva magyarázni, hogy ÉL = ENLIL, mert világosan látszik, hogy ÉL = ÉL = IL. Hasonlóak mert ugyanazt jelenti mindhárom mondat*, és mert a birtokrag -I, és mert az előljárószó L-, és mert a személyrag -T, és a tárgyra utaló rag -NI, és mert a gyökből lazán szabályos befejezett ige képezhető mindhárom bemutatott nyelven.

Kicsit nem figyelünk oda máris bebizonyítják, hogy a háromlábú asztal billeg, és hogy mi találtuk fel a spanyolviaszt.

Én viszont úgy gondolom, hogy Jézus pontosan annyira volt magyar, mint amennyire a románok voltak 2000-ben kétezer éve keresztények.

1 megjegyzés:

bitxəšï írta...

Mondjuk a Hunhir.hu-tól nem is vártam mást....