2008. július 3., csütörtök

Az elhamarkodott amhara

Vannak akik szerint nem lehet elég korán elkezdeni a nyelvtanulást. Nekik ad igazat a következő szakállas eset.
A rasztafári beállítottságáról és sajátos stílusú reggae zenéjéről elhíresült The Abyssinians (Az etiópok) nevű jamaikai gyökerű zenekar úttörőnek számít abban, hogy a kevésbé ismert amhara nyelvet szélesebb hallgatósággal megismertette.

A zenekar már 1976-ban amhara elemeket csempészett a dalszövegeikbe, tehát nem lehet őket azzal vádolni, hogy nem kezdték korán. Himnusz szintre emelt számuk a Satta Massagana már címében is amhara. (A számot hallgatva nem sikerült eldönteni, hogy a zene a marihuána fogyasztáshoz, vagy a marihuána fogyasztás miatt lett ilyen...)

A Satta Massagana, vagy Amassagana (mindenféle írásban fellelhető) állítólag azt jelenti a rasztafárik szent nyelvén, amharául, hogy "Adj hálát".

Az amhara nyelv egy sémi nyelv. Rokonai sokkal híresebbek ha csak a hébert, az arabot, de akár az arámi nyelvet említjük (ez utóbbi Mel Gibson Passiója kapcsán).
A sémi nyelvek sajátossága, hogy minden szavukat három vagy több hangból álló ún. gyökökre vezetik vissza. A szótárak általában ezt a gyököt, vagy az ehhez legközelebb álló Egyesszám 3. személyű igealakot közlik. Például az arámi SQL gyök: ܫܩܠ, úgy is kiolvasható, hogy sqal, ez a szótári alak, jelentése: elvett [valamit] (a szó ami azt jelenti arámiúl, hogy "adó" szintén ebből a gyökből származik) .

Sajnálatos módon a sémi nyelvek nem hasonlítanak az angolra. Abban pedig főleg nem, hogy értelmes mondatot lehetne összerakni szótárból kinézett szavak egymás mellé pakolgatásával.
A ragozás fontosságáról viszont az Abyssinians tagjai bizonyára sosem hallottak.

Ez az oka annak, hogy a Satta Amassagana valójában nem azt jelenti, hogy "adj hálát", hanem szó szerint ezt: "adott hálás volt".

Az amhara nyelvet anyanyelvüknek tudók nevében is adott hálásak vagyunk, hogy a zenekar nyilvánosságra hozta mit is értenek a számuk címe alatt, különben aligha tudtuk volna megfejteni.

Ám amhara nyelvet jobb ha nem a dalszövegeikből akar tanulni egyetlen lelkes rasztafári sem. Mi a magunk részéről annyit tudunk még segíteni, hogy eláruljuk hogy lenne helyesen amhara nyelven az "adj hálát" mondat:
Miszgana!

Nincsenek megjegyzések: