2009. október 6., kedd

Ne utazz, légy hülye!

Ez is lehetett volna a címe a Nyíri Kristóf akadémikus által írt cikknek, de teljesen fölösleges lett volna, mivel már alapból feltételezi, hogy csak hülyék olvassák a cikkét. Csak csökkent értelmi képességű, vagy fogyatékos, épp hogy olvasni tudó emberek, akiknek be lehet adni azt a maszlagot, hogy ha interneteznek utazás helyett az nem csak ugyanolyan élmény, hanem még környezetbarát is!

Ilyen jelzők röpködnek, hogy "megengedhetetlen" és "tűrhetetlen". Már gondolhatjuk, hogy itt valami nagy gazságról van szó.
Á, nem, csak a szokásos szócséplés! Azt nem tudom, ha valami tényleg megengedhetetlen és tűrhetetlen lesz egyszer, akkor mit fognak mondani?

Nem arról van szó, hogy mi örülünk a környezetszennyezésnek, csak már megint olyan, mintha a fürdővízzel a gyereket dobnánk ki. Az utazás környezetszennyező - ez már kapásból sok esetben eleve nem igaz. De ha mégis? Akkor nem annak kéne lennie az első gondolatunknak, hogy keressünk környezetbarát alternatív eszközöket a személyszállításra? Nem, kuss! Ne utazzunk!

Nézzük inkább neten, hogy hova nem utazhatunk. Mégpedig azért, mert a T-sztelt kommunikációs vállalat így sokkal több előfizetést adhatna el. És akkor már jócskán visszajönne az a pénz, amit ilyen haszontalan kutatásokra fordítanak, mint a szóban forgó, "hogy a digitálisan közvetített kommunikáció nem megy a személyes kapcsolatok rovására, hiszen nem kevesebb, hanem éppenséggel több személyes találkozáshoz vezet."

Milyen személyes találkozáshoz?! Mikor az egyik Bogotából WoW-ozik, a másik meg Vlagyivosztokból. Ahhoz, hogy személyesen találkozzanak, "tűrhetetlen" és "megengedhetetlen" mennyiségű energiát kéne elpazarolniuk!
Ahelyett, hogy otthon "gyomlálnák a kertet"!

Persze ha nem gyomlálják a kertet, az egyből nem baj, ha helyette interneteznek. A Wow-hoz márpedig internet kell! Úgyhogy a WoW máris akadémiailag elismert, legitim, hasznos, és környezetbarát elfoglaltság.

Most már tanulásra is inkább az internetet használjuk! Ha valamit nem tudunk, írjuk csak be a Google-ba, és már meg is kapjuk a választ. És ami a legszebb, hogy semmi energiát nem használ el!
Azon kívül, amit az a pár erőmű termel, ami mellé a Google a szerverparkjait szokta telepíteni, hogy győzzék leadni azt az áramigényt, amit egy ilyen szerverpark felvesz.
A fenti képen is ezt láthatjuk gyönyörű nagy hűtőtornyokkal, hogy elvezessék a hőt, amit a számítógépek termelnek. De annak a hőnek bizonyára semmi köze a globális felmelegedéshez. És a halak is biztos örülnének ha egy-két fokkal melegebb lenne a víz nekik.

Kapcsoljuk le a villanyt, ügyeljünk rá, hogy kevesebb energiát fogyasszunk! Kivéve, ha egy szerverparkunk van, mert akkor egy vagy két erőmű közelében gyaluljunk le egy 75 hektáros területet, hogy annyi veszteséggel se kelljen számolnunk, amit hosszabb távolságon a vezetékek ellenállása elnyel.

Ezt lehet, de utazni azt nem. Nehogy megismerjünk más kultúrákat, népeket, első kézből tanulhassunk nyelveket, szélesedjen a látókörünk! Mert ha ez megtörténne, akkor talán a pirézeket se utálnánk annyira. De meglehet, hogy az akadémikusoknak se hinnénk el mindent.
Akik pedig oly nagy serénységgel igyekeznek elmagyarázni nekünk, hogy miért is nem jó utaznunk, hogy közben arról is megfeledkeznek, hogy legalább a látszat kedvéért írjanak valamit pro is, ne csak kontra. Elnézve a "de" és "ám" kötőszavakat eleinte még bíztam benne, hogy előjön a dolog pozitív oldala is, aztán majd az olvasó mérlegel, de nem. A cikkben sose jön ellentétes mondanivaló ellentétes kötőszó után:
Első bekezdés:
...[az idegenforgalomra épülő] gazdaságok... rossz úton járnak. De... a tömegturizmus... zsákutcát jelent...
Harmadik bekezdés:
Éveken át azt mondták nekünk... mi magunk is azt hirdettük... Ez így is van.
A negyedik bekezdés viszont elárulja, hogy de még mennyire, hogy így van!

Ez igen!
Tényleg csak ennyi tellett? Legalább valami látszatra adnánk, hogy tárgyilagosak vagyunk? Vagy minek?
Nem kell, mert már ennyiből is lehet cikket írni. És a postaládáig se kell lemenni, hogy megkapjuk, elég online lenni.

Egy kérdésem maradt csak:
Ha ilyenek a papok, mit várhatunk a hívektől?

Igen, bizonyára megfelelő célközönség lesznek a hasonló cikkeknek...

1 megjegyzés:

endi írta...

aki nem utazik az szennyember, ki kéne irtani őket, mindet
aki kritizálja az utazásistent, azt meg főleg