2009. január 29., csütörtök

Mi a hiba a képen?


Aki játékos kedvében van, mielőtt tovább olvasna, a képre kattintva próbára teheti a szemfülességét.

A mellékelt ábra egy multimédiás német nyelvoktató program borítója. Szerintünk ezt rögtön multimédiás földrajzoktató programmal együtt kellene inkább árulni, melyben a felhasználó is próbára teheti tudását. Az eredménytáblán akár meg is előzhetné a borítótervezőt. Akinek bár két Németország (Kelet és Nyugat) is a rendelkezésére állt a vaktérképen, mégis sikerült Franciaországot megjelölnie.

Vagy talán ez egy burkolt utópia? Ezesetben a következő kép alkalmasabb hátterül szolgálhatott volna a borítónak:


2009. január 27., kedd

Minden napra egy...

...horoszkóp SMS. Napi potom 70 Ft+áfáért. Ami azért 10 embernél már 700 Ft, 100 embernél 7000Ft és így tovább. Ha belegondolunk, hogy 12 (csillagjegyek) x 365 (napok) x kb. 70-80 karaktert (sms hossza) kell írnunk (nem nekünk, az automatának) azért ez elég nagy üzlet.
És természetesen nem is kell minden horoszkópot megírni minden napra, mert ugye elképzelhető (persze csak elméletben), hogy ugyanazok a szövegek kerülnek kiküldésre csak más időrendi sorrendben. Persze ez csak feltételezés, nem egyéb. Ha ezt lebontjuk, akkor 25500 Ft egy ember 1 évi horoszkóp díja. Ez kb. az az összeg amit az ember ha heti 1 doboz cigit szív (kb. 500 Ft), egy éven keresztül. És sajnos ez sem kevésbé káros.


Újabb kihagyhatatlan ajánlat

A kilencvenes évek derekán nagyon népszerűek voltak a postai úton kiküldött nyeremény játékok, aztán a technika fejlődésével ezek is fejlődésen mentek át: átköltöztek az e-mailekre. De nekünk óriási szerencsénk van, (Már itt az elején) sikerült elcsípnünk egy ilyen igazi több oldalas, nyereménysorsjegyes szuper levelet, és ezt köz kincsé is tesszük, persze kommentálva.
Kezdjük az elején, a borítékkal. A borítékon ez olvasható: "A BORÍTÉKBAN VITRAY TAMÁS LEVELE". Az először itt gondolkodtunk el a levél kinyitásával kapcsolatban, de végül is győzött a nyeremény iránti vágy, és valósággal feltéptük a borítékot.





Ami egyből kezünkbe akad a levél felbontásakor, az a már jól ismert szerencse kaparós sors jegy, pillanatokat sem várva egyből kaparásba kezdtünk, és nem is marad el a jutalom, három *, a maximális nyeremény üti a markunkat. Illetve ütné, de ez csak a későbbiekből derül ki.


Továbbiakban az operáns kondicionálás klasszikus példája köszön vissza, a hét napos határidő minden levélen megjelenik, illetve láthatjuk a nyerhető kocsi paramétereit. Mindenki aláírta, az összes igazgató, de olyan sokat és olyan gyorsan hogy pecsételni már nem volt idejük, azt is nyomtatták rá. És itt olvasható Vitray Tamás levele is, amit mi kihagytunk, de az írás képe alapján egy harmadik osztályossal vetekszik az intellektusa.


És a lényeg, a két válasz boríték, amiből kiderül, hogy mi lesz ha a NEM-et illetve az IGEN-t küldjük el. Ha a NEM-et, akkor gyakorlatilag atomháború, és pestisjárvány, ha az IGEN-t akkor Új Kánaán és minden héten egy aranyrúd. Érdekes apróság, de sokat elárul a dolog természetéről, hogy az IGEN borítékon a feladás ingyenes, a küldő fizeti, viszont ha a NEM boríték feladását választjuk, akkor azt keményen fizetnünk kell.
És végül de nem utolsósorban felfedjük a nyeremény játék nem éppen önzetlen mivoltát. Ez az utolsó levél belsejéből jövünk rá: IGEN, szeretnék előfizetni.... így kezdődik. Valójában részt vehetek a sorsoláson (amivel nem nyerek semmit, hacsak nem Vitray levelét)
potom 5976 Ft-ért, (de kapok valami újságot érte, plusz hasonló ilyen leveleket) és az összes papír ennek elfedésére szolgált.

Ez a levél tipikus példája egy többlépcsős átverésnek, ami valószínűleg manapság visszafele sül el, ugyanis nem igazán van már aki ne tanulta volna meg a saját (vagy más) kárán legalább egyszer az ilyen típusú játékok lényegét: sohasem nyerhetsz.

2009. január 26., hétfő

INGYEN JÓSLÁS!



Szeretné tudni mit hoz a jövő gyermeke számára? A Holdfény társaság most exkulzív ingyen jóslattal szolgálhat minden olyan olvasójának, aki egyébként hajlamos lenne a képen látható Bébihoroszkóp telefonszámára elküldeni csecsemője kért adatait! És ehhez még csak el sem kell küldenie az adatokat nekünk! Sőt, mindezt teljesen ingyen, bárminemű ellenszolgáltatás elvárása nélkül teljesítjük!

Bébihoroszkóp:
Ha ön elhiszi, hogy a Bébihoroszkóp szolgáltatás a következőkön kívül bármi hiteleset meg tud állapítani gyermeke jövőjéről, akkor nagy bizonyossággal megállapíthatjuk, hogy a gyermeke nehéz jövő elébe néz. Sanyarú sors vár rá, hiszen közvetlen felmenőjeként egy félkegyelműt tudhat. Ez két módon is árnyékot vethet nem túl szépreményű életére. Egyrészt defektes géneket örökölt. Másrészt a szülő részéről valódi gondoskodás helyett csak értelmetlen jóslatokra elpazarolt anyagi javak miatt fellépő szegénységet remélhet. Amíg ezzel ő maga szembeszállni nem képes, hátrányos helyzetűként fogja tengetni nyomorúságos életét. Igazán sajnáljuk, hogy ilyen hülye szülője van!

2009. január 20., kedd

Diabolus Ex Machina

„Lázár Krisztus nevében fordulok hozzád mint Jánosho’
Minden tisztátalan szellem most rögtön hagyd el a hazat
Hajtja ki belőled minden tisztátalan szellem a te véred általt
Drága mennyei atyánk te tudod te láto’
Ne menjenek tönkre nekik az összes családi életit
Drága hatalmas jóistenkém szabadítsd meg most a gonosz,
Minden tisztátalan szellem takarodjon ki belőle,
Mennyei atyám te tudod te látod.
Te tudod a sorsát, űzzed űzzed belőle, Jézuskám vedd ki bőlűle
Drága hatalmas mennyei atyám, csak te tudod te látod,
Szabadítsd meg a szép fiatalembert. Áment.”


(Marika néni testamentuma 12,8)


szólj hozzá: Mónika show ördögűzés

Egy ördögűzés anatómiája. A videón látható páratlan „ördögűzésről” szólnánk egy pár szót. Az ördögűző asszonyt -nevezzük az egyszerűség kedvéért Marika néninek- nagyon komolyan, megviselhették az ördöggel való találkozások, ez látszik mind a beszédén, mind az ábrázatán. Nehéz róla elhinni, hogy komoly spirituális kvalitásokkal rendelkező személy, de felére kell tennünk minden kételyünket, hiszen szemünk előtt a bizonyíték, és így kétség sem férhet hozzá, a Próféták és térítők munkáját végzi: Űzi a gonoszt!
Az alanyon is látszik az ördögök távozása is, ha figyelmesek vagyunk észrevehetjük, hogy vajúdik a Gonosz Marika néni szorítása alatt, de nincs menekvés távoznia kell. A Gonosz kiűzésére nagyjából 40 másodpercre volt szükség, nem is értem mit lehet erről forgatni egy 120 perces fimet (The Exocrist). A jutalom sem maradhat el, a nem mindennapi drámából: Egy pár elmorzsolt könnycsepp és egy izzadt tenyér.

2009. január 17., szombat

Salamon t*ke is tele lenne...


Ismét egy "varázslatos" butaság: Salamon, mint a mágia ősatyja. A cikk ( http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=17194 ) bevezető gondolata ezt mondja: "Salamon pecsétje támogatja viselőjét abba, hogy kihozza magából a legtöbbet." Ezzel a mondattal első nekifutásra két problémám van: (1) A szerző nincs tisztában a magyar nyelv ragozásával, helyesen: "támogatja viselőjét abban". (2) Egy olyan feltételezésen alapul, aminek semmi bizonyítéka nincs, ti. hogy Salamon mágiával foglalkozott. De miért kell Salamonhoz visszanyúlni? Azért, amiért a manapság nagy népszerűségnek örvendő A Titok c. könyv és film Jézushoz és már híres emberekhez nyúl vissza: hogy megalapozza saját tekintélyét. Kit érdekelne ugyanis - néhány fanatikus kivételével -, ha noname alakokra hivatkoznak a mágiával, ezoteriával vagy okkultizmussal kapcsolatban?! Ha azonban olyan nevekre lehet hivatkozni, mint pl. Salamon jelen esetben, mindjárt hitelesebb lesz a dolog, és jobban érdeklődnek utána. Teszik ezt az emberek akkor is, ha Salamonról egyébként semmit nem tudnak. Nézzük hát meg, ki is volt Salamon valójában a kereszténség szerint. Izrael királya volt, Dávid fia. Ő volt az a személy, aki Jahve Templomát megépítette Jeruzsálemben. Ebből már rögtön látható, hogy a monoteizmus és a zsidó Törvényen alapuló istenhit követője volt. A történetéből kiderül hogy élete elején harcolt az igazi istenimádatért, és elítélte a mágiát, okkultizmust stb. Ezek után érdemes megkérdezni: Salamon valóban az a személy, akire az ilyen mágikus dolgokkal kapcsolatban hivatkozni kell? Érdemes egy olyan emberre visszautalni, aki fontosabbnak tartotta a monoteizmust és az istenhitet, mint a babonaságot?
És végül a cikk Salamonról szóló részlete a saját megjegyzéseimmel: “Ezt a jelet Salamon király pentákulumának tulajdonítják.” Tulajdonítsák csak. De attól még nem lesz igaz. “A kör alakú mágikus ábra a mentális képességeket fokozza, segít fejleszteni az intellektust és felszínre hozza a mindenkiben ott rejtőző tehetséget.” Arra valóban szükség lenne, hogy az intellektust fejlesszék, és a képességeket felszínre hozzák. Az erre általam javasolt mágikus eszközök neve pedig: iskola, könyvek, tanulás. “Viseljék azok, akik mágikus útra vagy meditációra készülnek, azok akik tanulmányokat folytatnak vagy munkájuk során mindig új ötletekre és ismeretekre van szükségük.” Helyesebben: azok viselik, akiket kellőképpen beetettek a mágikus és ezoterikus babonákkal. Ezzel elérték, hogy az ember már nem az igazságot akarja kikutatni mindennel kapcsolatban, hanem elfogad egy népszerű, ám téves nézetet, ami neki megfelel.”
(Infaustus)

2009. január 6., kedd

Elveszve az éterben....

Szerencséje meg van írva a csillagokban... Sokkal inkább fedi a valóságot ha úgy fogalmazunk: Szerencséje meg van írva egy olcsó magazin hasábjain. De ezzel nincs vége, nem elég hogy hülyét csinál magából, ezt bemutatjuk a TV-ben is. Szerepelhet olyan TV történeti óriásokban mint a Mokka. Hát mit is mondhatnánk erre, sok szerencsét hozzá...

2009. január 3., szombat

Egy beteljesült jóslat?

Hány jóslatnak kell meghiúsulnia ahhoz, hogy egy beteljesüljön?
Anélkül, hogy nagy találgatásokba bocsátkoznánk, előrántunk a kalapból egy konkrét példát. Antonio Vazquez (de) Alba merész jóslatáról már korábban beszámoltunk. A magát boszorkánynagymesternek nevező férfi nem kevesebbet állított, hogy 2008-ban Hillary Clinton fogja megnyerni az amerikai elnökválasztást, Britney Spears pedig öngyilkosságot fog elkövetni.
Nos, ez két konkrét jóslat. Nem is kommentálnám csak két képpel:
Obama győzelmét közvetíti a CNN

Britney új albuma
Egy jóslat viszont valóban teljesült. Azé, aki azt jövendölte, hogy a boszorkánymesterünk nagy bakot fog lőni.