2009. január 27., kedd

Újabb kihagyhatatlan ajánlat

A kilencvenes évek derekán nagyon népszerűek voltak a postai úton kiküldött nyeremény játékok, aztán a technika fejlődésével ezek is fejlődésen mentek át: átköltöztek az e-mailekre. De nekünk óriási szerencsénk van, (Már itt az elején) sikerült elcsípnünk egy ilyen igazi több oldalas, nyereménysorsjegyes szuper levelet, és ezt köz kincsé is tesszük, persze kommentálva.
Kezdjük az elején, a borítékkal. A borítékon ez olvasható: "A BORÍTÉKBAN VITRAY TAMÁS LEVELE". Az először itt gondolkodtunk el a levél kinyitásával kapcsolatban, de végül is győzött a nyeremény iránti vágy, és valósággal feltéptük a borítékot.





Ami egyből kezünkbe akad a levél felbontásakor, az a már jól ismert szerencse kaparós sors jegy, pillanatokat sem várva egyből kaparásba kezdtünk, és nem is marad el a jutalom, három *, a maximális nyeremény üti a markunkat. Illetve ütné, de ez csak a későbbiekből derül ki.


Továbbiakban az operáns kondicionálás klasszikus példája köszön vissza, a hét napos határidő minden levélen megjelenik, illetve láthatjuk a nyerhető kocsi paramétereit. Mindenki aláírta, az összes igazgató, de olyan sokat és olyan gyorsan hogy pecsételni már nem volt idejük, azt is nyomtatták rá. És itt olvasható Vitray Tamás levele is, amit mi kihagytunk, de az írás képe alapján egy harmadik osztályossal vetekszik az intellektusa.


És a lényeg, a két válasz boríték, amiből kiderül, hogy mi lesz ha a NEM-et illetve az IGEN-t küldjük el. Ha a NEM-et, akkor gyakorlatilag atomháború, és pestisjárvány, ha az IGEN-t akkor Új Kánaán és minden héten egy aranyrúd. Érdekes apróság, de sokat elárul a dolog természetéről, hogy az IGEN borítékon a feladás ingyenes, a küldő fizeti, viszont ha a NEM boríték feladását választjuk, akkor azt keményen fizetnünk kell.
És végül de nem utolsósorban felfedjük a nyeremény játék nem éppen önzetlen mivoltát. Ez az utolsó levél belsejéből jövünk rá: IGEN, szeretnék előfizetni.... így kezdődik. Valójában részt vehetek a sorsoláson (amivel nem nyerek semmit, hacsak nem Vitray levelét)
potom 5976 Ft-ért, (de kapok valami újságot érte, plusz hasonló ilyen leveleket) és az összes papír ennek elfedésére szolgált.

Ez a levél tipikus példája egy többlépcsős átverésnek, ami valószínűleg manapság visszafele sül el, ugyanis nem igazán van már aki ne tanulta volna meg a saját (vagy más) kárán legalább egyszer az ilyen típusú játékok lényegét: sohasem nyerhetsz.

Nincsenek megjegyzések: