2009. február 2., hétfő

Rohanó idő

Megnéztünk pár filmet, találomra. Ahogy szoktunk. De rá kellett jönnünk, hogy bizony elrohant felettünk az idő. Hogy miért?

Duma helyett jöjjenek előbb a sokkoló képek.

Dr. Helen Benson, olyan elismert mikrobiológus, hogy mikor az űrlakók megtámadják a Földet, az Egyesült Államok kormánya csak hozzá tud fordulni. Becsült életkor: 38 év, 30-nak látszik. - Amikor megállt a Föld

Virginia Baker, egy elit biztosítótársaság nyomozója, miközben tökéletes műkincsrablásokat követ el, miután elsajátította a művészettörténet végletekbemenő részleteit, behatóan tanulmányozta tolvajpéldaképe módszereit, hogy elismert szakértőjévé vált. Mindeközben volt ideje megtanulni kínaiul. Becsült életkor: 30, 24-nek látszik. - Brilliáns csapda

Dr. Abigail Chase, a Nemzeti Levéltár vezető beosztásban lévő alkalmazottja. Becsült életkor: 28, 22-nek látszik. - A nemzet aranya

Szóval 18 évesen érettségiztek, utána 4 év alatt kijártak egy egyetemet, 2 év alatt pedig doktorátust szereztek. 24 évesen már csak ki kellett vívniuk, hogy államilag elismert szaktekintélyek legyenek, majd állást találni, és előkelő pozícióra szert tenni 28 éves koruk előtt. Bárki, akinek ez a vázolt recept szerinti karrier nem sikerül 30 éves kora előtt, az igencsak le van maradva. Úgy is mondhatnánk, hogy szánalmas csőd alak.

Gondolhatnánk. A Holdfény társaságot azonban nem ilyen fából faragták. Így szintén véletlen mintavételezéssel, csupán a kontraszt kedvéért bemutatunk három valóságos személyt.

Damjanovich Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Szakterülete a sejtbiológia, biofizika, immunológia. A Molekuláris Medicina Kutatóközpont igazgatója. Ha az űrlakók Magyarországon támadnák meg a Földet, akkor neki lenne esélye, hogy beválasszák a tudósok csoportjába. Életkor: 73, 70 évesnek látszik.

Marosi Ernő, művészettörténész, egyetemi tanár. Elképzelhető, hogy különbséget tudna tenni hamis és eredeti műkincsek között, de nincs arról információnk hogy áll a kínaival vagy a nyomozással. Életkor: 68, 60 évesnek látszik.

Ormos Mária, a XX. századi történelemtudomány Professor Emeritusa. Sajnos a Magyar Országos Levéltár igazgatója nem ő, mivel azt a posztot is egy férfi tölti be, de ha rajtunk múlna, akár lehetne az is. Életkor: 78, 70 évesnek látszik.

Szóval ha mégsem lennénk 30 évesen karrierünk csúcsán, az MTA tag-adatbázisának böngészése még adhat némi optimizmusra okot. De siessünk, mert a legújabb hollywoodi szuperprodukciók főszereplői még elhalászhatják az orrunk elől a legjobb állásokat!



Nincsenek megjegyzések: