2008. november 18., kedd

Szarovski...(valódi, de nem úgy)

Biztos mindenki találkozott már ilyen ékszerrel, népszerűsége nagy, -egy klasszikust idézve- mint a budinak tífusz idején. Mi is lehet ennek az oka? Elsősorban a remek marketing, másodsorban az emberi hiszékenységgel kevert butaság. No de előbb ismerkedjunk meg ezzel a Cseh úrral aki kitalálta az egészet.
"Daniel Swarovski 1862-ben született a mai Csehországban azon a vidéken ahol az OMM egyik legfontosabb üveg- és kristálykészítő központja elhelyezkedett. Az első elektronikai kiállításra kilátogatva, 21 évesen, megszületett benne az elhatározás, hogy forradalmasítja a kristálymegmunkálás területét. Siemens és Edison technikai újításai inspirálták, hogy kifejlesszen egy kristályvágó gépet, amely tökéletesre munkálja meg az anyagot. Álma megvalósulására 9 évet kellett várnia, s 1892-ben szabadalmaztatta az eljárást. Az új eljárással gyorsabbá és pontosabbá vált a munka, mint korábban. Új korszak nyílt a kristályok világában. Daniel Swarovski 1895-ben alapította meg a ma is ismert cég elődjét, sógorával Franz Weis-szel és Armand Kosmannal. A cég ma is családi vállalkozás, melyet a család negyedik és ötödik generációja vezet. A cég fennállásának kezdeti időszakában más ékszerkészítő cégeknek állított elő ékköveket, de 1976-ban létrehozta első dekoratív kristályfiguráit,melyek sikere azóta is töretlen, Silver Crystal néven. Az első ékszerkollekciót 1977-ben bocsátották ki az Egyesült Államokban, majd tizenkét évvel később Angliában, és európa többi országában is megjelentek. 1987-ben megalapítják a mai Swarovski Kristály Társaság elődjét. 1989-ben kezdetét veszi a Daniel Swarovski divattervezés. Ezek a kollekciók exklúzív ékszerek és kiegészítők, ruhák csoportát alkotják. 1995-ben a társaság létrehozza a Swarovski Kristály Világot, ezzel ünnepelve fennállásának századik évfordulóját."
Remélem mindenki figyelmesen olvasta a fenti idézetet, ha nem akkor megteszem a rend kedvéért a történelmi felismerést: "...A cég fennállásának kezdeti időszakában más ékszerkészítő cégeknek állított elő ékköveket...". Minimális anyagismereti tudással is könnyedén belátható, hogy valamilyen mesterséges dologról van szó. Valami szintetikus, laborban előállított minerológiai torszülöttről, ami nem különlegesebb mint egy egyszerű tejfölösdoboz. A természetnek a leghalványabb köze sincs a dologhoz. Benfentes ékszerész ismerősöktől tudom, hogy igen, a hír igaz, nem másról van itt szó mint a kirtályvázák anyagát is képző üvegről. Ami mint üveg valóban remek minőség, de nem más mint üveg. És hol van ebben az átverés? Miért ne hívhatnák Swarovskiék az üvegjeiket swarovski-kristálynak? Hívhatják, mint ahogy ezt láthatjuk is, de valójában arról van szó, hogy ügyesen lovagolja meg az emberek tudatalattiát a képzavar, mert mire gondol valaki a kristály szó hallatán? Valami természetes és értékes dologra, nem egy üvegre, és nyílván nem lenne hajlandó kifizetni érte több 10.000 Ft-ot. Aki látta a Tanú című filmet, abban remekül van ez a dolog szemléltetve a magyar narancs példáján keresztül. "Kicsi is, sárga is, de a mienk!". (fiatalabbak kedvéért: a narancs valójában egy citrom volt).
Tehát van egy rakat olcsó üvegünk, hogy csináljunk ebből pénzt? Három rövid lépés:
1. Reklámoztassuk agyon , hogy mekkora nagyszerű dolog is ez, minden magazinban (lehetőleg nőiben), TV műsorban, sztárok (vagy celebek) kezén, nyakán, orrán, fülén feltétlen legyen ilyen.
2. Áruljuk pofátlanul drága áron, ha különleges akkor drága. Egy "komolyabb" Swarovski kolekció tetemes összeget számlál. Megközelíti vagy meg is haladja a valódi ékszerek árát. Itt jegyezném meg, hogy nem lett volna baj ha az eredeti, bizsu szerepét tölti be ez a dolog. Tehát valami mutatós (már akinek ez muatós) olcsó dolog, mert nem mindenki teheti meg hogy valóban mutatós drága ékszereket vegyen. De bizsu valódi ékszeráron való forgalmazása, nagyon jó ötlet, bár nem túl etikus.
3. Utolsó és egyben legrövidebb lépés. Gyűjtsük be a pénzt, majd számoljuk meg.
Talán az alábbi kis kép mutatja legjobban a szellemiségét, ennek a történetnek. Igazgyöngy utánzat....Tetszik érteni???

2008. november 15., szombat

Merlin (Beta 0.1v)

Miután mindenki átrágta magát ezen a szerénynek nem mondható (de szerencsére rövid) szakmai önéletrajzon, csak úgy cikáznak is a magyarázatra szoruló konzekvenciák. Pl.: Mágus mindenkiből lehet, olyan mint Ő, a mester mindenképp. Továbbá elvesztünk. A társadalom minden rétegébe bekúszott már a hülyeség, a rendőrségtől kezdve az orvosokon át a politikusokig. Na ki szeretné ha a szívsebésze a kritikus pillanatban egy mestermágustól kérne tanácsot? Másik fontos kérdés, ami felvetődik, hogy vajon OKJ-s szakma e a boszorkány? Vagy valami magasabb minősítés kell hozzá, hogy külföldön is elismerjék? Van-e különbözeti vizsga?

Érdemes amúgy alaposan megfigyelni a fenti képet, magáról a Mesterről, valami olyasmi lehet mintha Szarumán és Vinetu közös gyermekét elcsapta volna egy hippibusz és ezért nem tudta befejezni a héber nyelvleckéit.

Nogay El: Ahogy az lenni szokott, most sem vádolhatjuk félénkséggel az alanyunkat. A héber betűkkel írott szövegből kiderül, hogy az írója nem mutat túl nagy kompetenciát a héber nyelvet és helyesírást illetően. Ennek ellenére bátran ír héber betűkkel a logójába. Héber betűkkel, de nem héber nyelven. Mit csináljunk, ha nem tud héberül... Most minek kérne meg valakit, aki tud, mikor a klientúrájának 99,99%-a úgyse fogja tudni elolvasni, hogy azt próbálta odaírni, hogy "Lui Padre Mestermágus, Budapest, Hungary"? Azt meg végképp nem tudnák megállapítani, hogy ezt is helytelenül tette. Minden egyes hangot nyomatékosítva. Moonlight society díjat adunk annak, a héber anyanyelvű embernek, aki az összes nyomatékosítással ki tudja olvasni a szöveget. Kb. olyan lehet ez nekik, mintha egy magyarnak azt kellene kiolvasnia, hogy "Mméssztérrmmágússz". Valójában ezt is írta. Bár nekünk sikerült megfejtenünk mit is akar mondani, ez nem az ő érdeme volt. Ezért csak gratulálni tudunk Lui Padréh Mésztérmágusnak (így is olvashatnánk, és lehetne belőle a mészégetők ura).

A mágia mindig megsegít - kivéve amikor héberül akarunk írni valamit

Brádör Lui, hadd ragadjuk meg az alkalmat, hogy a RC (Release Candidate) logód héber feliratához javaslatokat tegyünk: a mester אָדוֹן, שַׁלִּיט; מֻמְחֶה; מַסְטֶר; אָמָּן, és a mágus קוֹסֵם, מְכַשֵּׁף szavakra. Ezek kombinációja azonban legyen házifeladat. Ha viszont valóban mészteret akartál írni, akkor mi kérünk elnézést.

2008. november 8., szombat

"Mindig az a rohadt kártya..."


Akkor előszőr egy pár szóban a tarotról:
"A tarot kártya eredete ismeretlen. Vélhetően Keletről származik, cigány jövendőmondók, és mór hódítók terjeszthették el Európában. Az első írásos feljegyzés a kártya létezéséről 1442-ből, vagy 1390-ből származik." Na akkor ennyit a több ezerévről.
A tarot szimbólumtára szerint a "Mágus, vagy A Varázsló Tudást kereső ember" szimbóluma, ami alapvetően nagyon dicséretes törekvés, de lehet célszerűbb lenne első körben egy könyvtárban elkezdeni.
A közeli jövő látomásai pedig az én szemem elé is bekúsznak, ön, aki elküldi sms-ét, bukni fog 480Ft-ot, és még sokat, mert úgyis elküldi mégegyszer. Mindezt egy jós-autómata kedvéért.
Bár abban valóban van némi realitás, hogy azon emberek akik elküldik az sms-t, azoknak a jövője valóban nem sokkal több mint 140 karakter.

2008. november 1., szombat

Tudástár - A macera


A macera (ejtsd: madzsera) török szó, és azt jelenti, hogy kaland.