2009. április 21., kedd

Tudástár - Szlovén 1.

Régóta szeretnénk szlovénul elmondani, hogy "karburátor", de nem tudjuk hogyan?

A Holdfény Társaság most választ ad kérdésünkre, és lehetővé teszi, hogy teljesítsük régi vágyunkat!

karburátor, porlasztó = uplinjač

2009. április 8., szerda

A marslakók is magyarok


Oláh András UFO-kutató szerint az égi (marsi) és földi civilizáció alapját a magyarok jelentik. Csodálatos etimológiákat leplez le tényfeltáró munkájában. Megtudhatjuk például, hogy a magyarság ősi jelképe az oroszlán, azaz "orros lány" (!), ami sumér (szem-úr!) nyelven pont úgy van, hogy magaru, azaz magyar.

Persze csak azon a sumér nyelven, amit András bácsi talált ki magának. A mindenki más által ismert sumér nyelven az oroszlánt a következő szavak jelentik: piriĝ, ug, urgula, urmah, urnim.


A sumér oroszlán

A fentihez hasonló eredeztetések mellett Oláh úr az alábbihoz hasonló képekkel igyekszik bebizonyítani állítását:


Felvétel a Mars felszínéről

Majd miután hangot adott kételyének, hogy ez a néhány folt természetes képződményt reprezentálna - feltárja a foltok valódi jelentését:
Egy földi nő, egy szürke humanoid vállára hajtja fejét.
Amit javaslom tekintsünk inkább Rorschach-tesztnek, és szakértői elemezzék Oláh úr válaszát. Ha pedig megtudnak valamit, küldjék el nekünk.

További csodálatos etimológiák a cikkben:

Egyiptom: Égi-ta, ami - mint rögtön tudomásunkra hozza - "égi földet" jelent, noha célszerűbb lett volna a szó eredeti alakjából kiindulni, ami
Hat-ka-Ptah (ḥwt-k3-ptḥ), és ami egyiptomi nyelven annyit tesz: Ptah lelkének otthona.

Kairó: Kő-író. Igaz a várost alapító arabok erről mit sem tudnak, így ők csak القاهرة - Al-Qáhira, A Leigázó néven ismerik. Ennyi erővel görög település is lehetne, mivel a kairó (καιρό) szó görögül időt jelent. Sőt, akkor már Szatmár is lehet nagy román falu (Satu mare románul nagy falut jelent). Ez utóbbi legalább félig igaz is.

Irokéz: Író-kéz. Kár, hogy ezt a szót a franciák találták ki (iroquois), az indiánok a szövetségüket Haudenosaunee-nek
/hɔdɛnəˈʃɔːni/ nevezték.

Zeusz: az-ős. Pedig Zeusz valójában Theos (θεόσ), azaz Isten, mint a teológia (istenértekezés, azaz hittan) szavunkban.

Persze egy percig sem feltételeztem, hogy buta megjegyzéseim megingathatnák Oláh úr elméletét, hiszen az köztudottan sokkal szilárdabb alapokon áll.
Nem is szükséges magyarázatba bocsátkoznunk, hiszen magától értődő az állítás, sőt le is leplezték már az összefüggést korábban, hogy a Földön két intelligens faj létezik: emberek és magyarok (Isaac Asimov szerint), mely utóbbinak Oláh András UFO-kutató is kétségkívül jeles képviselője.